VODIČ KAKO IZABRATI MARAME I NOSILJKE ZA BEBE I DJECU

VODIČ KAKO IZABRATI MARAME I NOSILJKE ZA BEBE I DJECU

Birati opremu za vaše najmlađe može biti iscrpljujuće iskustvo, pa smo zato odlučili napraviti ovaj vodič kako bi na jednom mjestu mogli pronaći sve što vas zanima o maramama i nosiljkama za bebe.

Neovisno o tome jeste li u periodu života gdje se tek pripremate za roditeljstvo ili ste već roditelji, želite što prije započeti s ovom metodom ili razmišljate je li to uopće pametno, dvoumite se o modelima ili nemate pojma od kuda krenuti, tu smo za vas. Vjerujemo da će vam ovaj blog dati odgovore na vaša pitanja, razbiti neke mitove i pomoći vam donijeti najbolju odluku za vas i vaše dijete.


Marame i nosiljke posebno su važna pomoć roditeljima s više djece, jer im daju mogućnost da bolje kontroliraju situaciju i aktivno odgovaraju na potrebe svoje djece.

Brojna su istraživanja ukazala na važnost bliskosti kao bitnog faktora koji utječe na psihološki i motorički razvoj. Stoga slobodno možete zanemariti tvrdnje kako nošenje djece potiče njihovu razmaženost. Upravo suprotno! Nošenjem djeteta pomažete mu u razvijanju osjećaja pripadnosti, sigurnost, podrške i ljubavi.

Naravno, ne smijemo niti roditelje zanemariti u cijeloj priči. Važno je voditi brigu o vlastitim željama, preferencijama, te izabrati ono sredstvo koje je u s skladu s vašim životnim stilom i koje vam može pomoći, a ne odmoći.
S obzirom da djeca brzo rastu važno je imati nosiljku koja se može prilagoditi brzim promjenama i ostati uvijek jednako dobra za nošenje.

KOJE SU GLAVNE PREDNOSTI NOŠENJA ZA DIJETE?

– Razvijanje osjećaja bliskosti i roditeljske topline
– Bolje spavanje
– Manje plakanja i lakše smirivanje
– Pomaže kod kolika i grčeva

KOJE SU GLAVNE PREDNOSTI NOŠENJA ZA RODITELJE?

– Brže povezivanje s djetetom, tzv. povezujuće roditeljstvo
– Lakša uspostava dojenja
– Smanjivanje mogućnosti pojave postporođajne depresije
– Slobodne ruke za ostale poslove i aktivnosti
– Lakši i zdraviji način od klasičnog nošenja na rukama
– Mogućnost odlazaka i na lokacije nepristupačne kolicima

Razne kulture razvile su i razne načine nošenja djece (babywearing). Glavni cilj je bio vezati dijete za osobu koja se o njoj brine, kako bi ona mogla imati slobodne ruke i uz čuvanje obavljati i druge stvari. Bilo da imate jedno dijete ili njih više, marame i nosiljke su idealan način da obavite svoje svakodnevne aktivnosti, a da vaše dijete bude mirno i na sigurnom, blizu vas.
Pa krenimo redom 🙂

NA ŠTO OBRATITI POZORNOST PRIJE KUPOVINE NOSILJKE?

Svaka beba i dijete su jedinstveni, pa tako i njihove potrebe. Prije kupovine razmislite o tome kako izgleda vaša svakodnevica, u kojim situacijama želite koristiti nosiljku, uzmite u obzir veličinu i dob vašeg djeteta, ali i iznos koji ste spremni izdvojiti.

Na što je važno obratiti pažnju prije kupovine nosiljke:
Prilagodljivost – može li se nosiljka prilagođavati veličini djeteta i koja su ograničenja
Udobnost za bebu – osigurajte da beba ima dovoljno prostora za pokretljivost ruku i nogu unutar nosiljke, ali pripazite da nosiljka odgovara djetetovoj dobi i kilogramima
Udobnost za roditelje – osim udobnosti beba i djece, važna je udobnost i osobe koja ga nosi. Obratite pažnju na pritisak težine djeteta na vaše tjelo. Nađite nosiljke koje će rasteretiti vaša bolna mjesta
Sigurnost – nosiljka za bebe treba imati dovoljno kopči ili krakova (koji se sigurno vežu) kako bi mogla podnijeti težinu djeteta i kako bi se izbjegle nezgode
Jednostavno korištenje – ako ste roditelj koji puno vremena provodi izvan kuće, razmislite o tome da vam u svakom trenutku mora biti jednostavno bebu staviti u nosiljku
Jednostavno čišćenje – provjerite može li se nosiljka prati u perilici za rublje


U nošenju svoje djece podjednako uživaju i majke i očevi. Neutralni dizajn nosiljki BeSafe nosiljki odgovara svima, a ergonomski oblik pruža maksimalnu udobnost i roditeljima i djeci.

Razlikujemo nekoliko vrsta nosiljki:

1. Marama
2. Sling
3. Ergonomska nosiljka / klokanica
4. Mei Tai nosiljka

1. MARAMA (wrap)

Marama je jedna od najjednostavnijih nosiljki. Riječ je zapravo o više od 4 metra dugačkom platnu koje vežete raznim tehnikama zamatanja oko sebe i djeteta, ovisno o vašim preferencijama. Moguće je postavljanje djeteta na prsima, boku ili leđima.
Na početku može djelovati kompliciranom ova tehnika vezivanja i ‘pogađanje’ pravog stupnja zategnutosti (važno je da marama ne bude ni previše zategnuta, ali niti previše labava), ali uz malo vježbe brzo ćete postati pravi majstor u vezivanju.
Iznimno je važno paziti da se dijete ne izvija, da glava uvijek bude na prsima, da su djetetu dišni putovi slobodni i da mu marama ne prekriva lice.


Uz malo vježbe moći ćete uživati u beskrajnim pogodnostima koje nudi marama, a zahvaljujući mogućnost raznih načina vezanja dobit ćete priliku da je postavite u skladu s vašim osobnim potrebama.

PREDNOSTI:

– Moguće ju je koristiti od prvog mjeseca života
– Označeni rubovi olakšavaju vezanje
– Materijal je mekan i nježan za bebinu kožu
– Podupire bebu u ergonomskom M položaju
– Materijal koji se koristi je prozračan, lagan i izdržljiv
– Jednostavna za ponijeti (zauzima vrlo malo mjesta) i laka za održavanje

NEDOSTACI:
– Potrebna je praksa i vježbanje vezivanja marame, kako bi dijete bilo u pravilnom položaju

2. SLING

Ako vam motanje marame djeluje kao puno posla, a htjeli bi nešto tog tipa, za vas je idealan sling – komad tkanine koji ide kružno oko tijela i drži bebu jednim slojem materijala. Idealna je za toplije dane, jer ide samo jedan sloj tkanine oko vas. Dijete je moguće nositi na prsima ili na boku.
U našoj ponudi možete izabrati jedinstveni sling na našem tržištu Mini Sling i Mini Sling Twin, jedinu nosiljku za blizance!


Ekskluzivno na našem web shopu možete naručiti ove ultra lagane i udobne nosiljke i uživati u trenucima bliskosti s vašim najmlađima.

PREDNOSTI MINI SLINGA
– Jednostavnije korištenje od marame
– Za razliku od klasičnog slinga s prstenovima nema toliko namještanja do postizanja optimalnog položaja
ekstra lagane, sigurne i lake za postavljanje
– Mogućnost nošenja od 0-2 godine
– Bebe su postavljene u ergonomski M položaj, a vrat i leđa su u potpunosti podržani
– Mogućnost istovremenog nošenja blizanaca uz Mini Sling Twin

MANE SLINGA
– Nošenje na samo jednom ramenu, osim u slučaj Mini Twin slinga
– Potrebna vježba postavljanja u optimalan položaj kod klasičnog slinga od tkanine s prstenovima


Pravilan položaj ključan je za uspješno i sigurno nošenje. Uz sve nosiljke dolazi uputstvo za uporabu, kako bi znali ispravno postaviti sling na sebe i smjestiti u nju dijete u pravilan položaj.


3. ERGONOMSKE NOSILJKE / KLOKANICE

Klokanice (SSC, soft structured carrier ili buckle carrier) imaju podstavljeni pojas za struk na kojem dijete sjedi, tako da je težina djetata na kukovima osobe koja je nosi – to je čini idealnom za nošenje ne samo beba, nego i veće i teže djece.
Klokanicu možete nositi i prije uspravljanja djetetove kralješnice, koja se događa s posjedanjem, s oko 9 mjeseci. Prije toga važno je što češće rukom davati potporu zdjelici, kako bi rasteretiti donji dio bebinih leđa. Izmjenjujte položaje u kojima je nosite, dajte potporu trupu, rasteretite kralježnicu i promijenite položaj bebi kad postane nervozna.

Nosiljke čvrsto drže dijete uz tijelo roditelja i raspoređuje većinu djetetove težine između kukova i bedara i na taj način pomaže smanjenju pritiska na kralježnicu. Uz to i roditeljima ublažava fizički napor jer raspoređuje težinu djeteta između kukova i ramena.


Klokanice s uskom bazom nisu preporučljive jer je dijete u njemu u nepravilnom položaju. Klokanice s širokom bazom postižu da su kralježnica i kukovi, kao i nogice u ispravnom, ergonomskom M položaju.

Razlikujemo:
– klokanice s uskom bazom
– klokanice s širokom bazom (preporučene!)

Klokanice s uskom bazom nikako ne preporučamo, jer imaju toliko usku bazu tako da dijete ne sjedi idealno u nosiljci, već se čini kao da mu noge vise. Za razliku od njih, klokanice sa širokom bazom podupiru noge djeteta od koljena do koljena (dok je manje) i drže dijete u pravilnom položaju s koljenima iznad guze.

S umetkom za novorođenče dijete može u klokanicu već s 3 kg, do 4-6 mjeseci kad u nju može bez umetka. Ovaj dodatak potiče zdravi položaj nogu i ispravno okoštavanje kukova, a uz to eliminira težište djetetove težine s dna kralježnice i zdjelice. Uz to, zahvaljujući ovom umetku nosiljka može biti rješenje od samih početaka kroz cijelo razdoblje nošenja djeteta.
Kod nošenja bebe u nosiljci najčešće se preporučuje da je okrenuto prema osobi koja ga nosi. Okretanje djeteta da gleda prema van moguće je nakon posjedanja, ali se ne preporuča za duženje nošenje jer je opterećenje veće nego u slučaju kad se dijete nosi okrenuto prema sebi.


Ergobaby nosiljke sinonim su za kvalitetu, izdržljivost, lakoću nošenja i predivan dizajn.

U našoj bogatoj ponudi možete pronaći najbolji tip nosiljke za vas i vaše dijete:

BESAFE HAVEN NOSILJKE
Nosiljke koje je moguće koristiti od prvog mjeseca do treće godine života (15 Kg), uz mogućnost nošenja na tri načina: na trbuhu prema unutra, na trbuhu prema naprijed i na leđima. Posebni rastezljivi materijali omogućuju savršeno prilagođavanje nosiljke djetetovom tijelu, a patentirana kopča pojasa je osigurana i može se otvoriti samo pritiskom u 3 točke. Dijete je u ovoj nosiljci sigurno i u ergonomskom položaju u svim načinima nošenja. BeSafe nosiljke dolaze u dva modela i četiri različite boje.

ERGOBABY
2.1. Ergobaby Cool Air 360
Prozračna i lagana, mrežasta nosiljka koja raste s djetetom i nudi 4 položaja nošenja ((prema sebi, na prsima, na boku i na leđima) i dozvoljava brzu promjenu položaja djeteta iz položaja gledanja unatrag u položaj gledanja prema naprijed koja se može napraviti u hodu.
Nosiljka koja se bez umetka može koristiti od rođenja te uvijek osigurava da je dijete u nosiljci postavljeno u prirodnom “M-položaju” nogu, s raširenim koljenima, s guzom u razini ili ispod razine koljena i kralježnicom pravilno zakrivljenom u obliku slova C.
Dodatno podstavljene naramenice, te podesivi pojas za struk pružaju novu razinu udobnosti za roditelje. Sigurnosne kopče na naramenicama povećavaju sigurnost i smanjuju mogućnost pogrešne upotrebe.

2.2. Ergobaby Cool Air Omni 360
Ergobaby Omni 360 Cool Air je mrežasta inačica najsvestranije Ergobaby nosiljke praktičnog i udobnog dizajna – Ergobaby Omni 360. Nosiljka pruža sve položaje nošenja: na trbuhu prema natrag, na boku, na leđima i na trbuh prema naprijed. Omogućava brzu promjenu djetetovog položaja u hodu, a dijete je u njoj u prirodnom M položaju, s kralježnicom koja je pravilno zakrivljena u obliku slova C. Kreirana je i da vodi brigu o roditeljima, pa je uz podstavljene naramenice i pojas za struk ugodna i laka za nošenje i korištenje.

2.3. Ergobaby Omni 360
Nosiljka koja je idealna za djecu od 3- 20 kg. Nudi sve položaje nošenja na trbuhu prema natrag, na boku, na leđima i na trbuh prema naprijed, kao i brzu promjenu položaja u hodu.
Zahvaljujući udobnom i ergonomskom položaju dijete je sigurno u svim položajima nošenja. Dolazi s obloženom i prilagodljivom potporom za glavu i vrat djeteta. Lumbalna podrška i naramenice koje se križaju daju dodatnu potporu roditeljima prilikom nošenja. Napravljene su od 100% premium pamuka, lagane i prozračne.

NAČINI NOŠENJA U ERGOBABY NOSILJKAMA OVISNO O DOBI DJETETA:
0-4 mjeseca: sve nosiljke uz umetak za novorođenče i obavezno nošenje prema sebi
4-24 mjeseca: sve nosiljke, bez umetka za novorođenčei nošenje prema sebi
5-12 mjeseci: moguće nošenje prema naprijed, ali SAMO u Ergobaby Original 360 nosiljci
6-36 mjeseci: nošenje na boku i leđima, neovisno o tipu Ergobaby nosiljke

4. MEI TAI NOSILJKA

Mei tai nosiljka je azijskog porijekla i sastoji se od četverokuta tkanine iz kojeg izlaze četiri kraka. Koristi se tako da se dva kraka mei tai nosiljke za bebe zavežu oko struka kao pregača. Zatim se četverokut stavi oko bebina tijela. Preostala dva kraka mei tai nosiljke se zavežu preko ramena i oko tijela.
Ne preporučuje se korištenje mei tai nosiljke za bebe dok beba nema potpunu kontrolu nad vratnim mišićima (odnosno težinom svoje glave). Mei tai nosiljka za bebe se nakon toga može upotrebljavati sve do 3. ili 4. godine života djeteta.
Mei tai nosiljka je jako praktična jer se beba može nositi na trbuhu, boku ili leđima. Također, posebnost mei tai nosiljke je činjenica da ravnomjerno raspoređuje bebinu težinu što osigurava udobnost.

BONUS

Ako vam se sviđaju svi tipovi nosiljki imamo za vas idealnu kombinaciju marame, mei tai i ergonomske nosiljke u obliku Ergobaby Embrace nosiljke.
Ona je odgovor na želje roditelja da dobiju mekanu i udobnu opciju za svoje novorođenče, gdje će biti blizu kao u marami, pružiti čvrstinu kao u nosiljci, a istovremeno olakšati stavljanje i skidanje.
Ova nosiljka pruža udobnost i lakoću, mogućnost nošenja djeteta okrenutog prema prsima i leđima prema van. Kompaktna je, jednostavna za korištenje, a zahvaljujući podstavljenom dijelu ugodna za djetetov vrat i glavu.


Koju god nosiljku izabrali garantiramo vam lijepe trenutke bliskosti i nježnosti sa vašim najmlađima.

Vjerujemo da smo vam ovim blog postom razriješili neka pitanja i pomogli vam u odabiru idealne nosiljke, krojene po vašim željama, mogućnostima i karakteristikama koje odgovaraju vama i vašim najmlađima.

Izvori:

https://ergobaby.com/blog/

https://lovetobenatural.co.uk/babywearing-blog

https://ergonomic-baby-carriers.com/blog.html

https://nosenjebeba.com/

https://minigreeny.com/blog/ergobaby-iskustva-roditelja/

Autor:

Tanja Brnadić u suradnji s certificianim savjetnicama za nošenje

OSTAVI KOMENTAR